Plató a la caverna del Facebook

Posted on

El diàleg i la discussió ens permeten avançar en coneixements i sobretot enriquir-nos amb altres parers, diferents de la nostra percepció personal o ideològica.

Segons els diàlegs de Plató, les discussions més enriquidores són amb els que no comparteixen, parcial o totalment, els criteris propis.

El ciberespai ens proporciona noves cavernes, seguint els mites platonians, on podem extendre la discussió sobre l’actualitat amb amics, coneguts o saludats virtuals. Així amb el facebook, és habitual mantenir converses polítiques amb amics que no estalvien crítiques als polítics en general, i en especial als dels equips de govern.

Darrerament, bona part d’aquestes discussions, amb un bon amic, la varem tenir sobre l’acord de finançament pactat entre els governs català i espanyol. Si les coincidències ideològiques en general són llunyanes, en particular en aquest tema hem arribat a les antípodes.

A banda de les consideracions econòmiques que s’han reiterat aquests darrers dies, el vist-i-plau dels operadors econòmics i l’aprovació de la majoria parlamentària, hi ha altres referents a tenir en compte, per esbrinar sobre la bondat de l’acord. El gruix de les crítiques provenen del retard, que per sí no és incompliment, i de la quantitat, que és la més important amb diferència de les que històricament ha rebut el nostre país. L’origen partidista de les crítiques coincideix amb el feble argumentari dels seus emissors. Els dos grans partits de l’oposició, que ja havien anunciat la seva negativa a tot tipus d’acord, mentre que amb uns els sembla que és una misèria, pels altres mereix la consideració d’un excés que l’Estat no podrà assumir. I mentrestant les comunitats autònomes que s’havien afegit a les crítiques, moltes vegades de forma cavernícola, sense el sentit platonià de l’expressió, ara fan cua darrera dels catalans per aconseguir un tracte similar.

Els grans opositors a l’acord han rebut la notícia a pas canviat, han corregut a consultar els seus referents de capçalera que desbordats per la realitat han recorregut a maximilitzar unes aspiracions, concert econòmic, que ni s’havien plantejat mai com a eixos de negociació, i ells mateixos s’havien encarregat de podar quan tocava amb l’aprovació de l’Estatut.

Per això, més enllà de la intuïció econòmica, crec que l’acord per al finançament del país és bó. El país ha assolit un reconeixement que alguns només poden intuir des de les ombres de la caverna del peix al cove.

Glòria Plana Yanes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s