Revàlida de la universitat

Posted on

Una de les crítiques freqüents que reben les nostres universitats és la manca de vinculació efectiva entre el seu àmbit i la resta de societat.

Des de fora de l’ambient universitari, i després d’haver-hi estat vinculada directament molt temps, m’adono que aquesta circumstància es dona amb freqüència. La perspectiva que atorga la distància, física i temporal, m’ha fet adonar que les crítiques al sistema universitari tenen fonament, en trobar-se allunyat del que la societat pot reclamar.

Les universitats públiques, són administració, en la seva qualitat d’organismes autònoms amb plena autonomia per decidir com gestionar els diferents i quantiosos fons que reben de procedència europea, estatal i comunitària. Aquesta autonomia, indefectiblement, ha de comportar un exercici de responsabilitat, envers la pròpia comunitat universitària, però també, i sobretot, envers el conjunt de la societat que és qui les financia.

Una societat moderna ha de comptar necessàriament amb una estructura universitària preparada, que excel·leixi no només en els seus fins acadèmics sinó també amb la seva connexió i implantació social. Com a instrument del coneixement de la societat, aquesta ha de poder exigir el millor funcionament possible a les universitats, i aquestes respondre.

A vegades pot donar la impresió que la problemàtica econòmica que ha afectat la pràctica totalitat de l’esfera social, hagi passat de llarg dels òrgans universitaris. Cal una postura ferma i inequívoca en aquest sentit, per aconseguir un apropament entre l’entorn social i la comunitat universitària.

Necessitem universitats de primera. És en temps de dificultats, socials i econòmiques, que toca a totes les administracions treballar en la mateixa direcció. És necessària una major implicació dels diferents agents socials en l’esfera estratègica universitària, potenciant òrgans previstos i dotant-los d’una major potestat decissòria. La realitat socio econòmica del territori on està implantada la Universitat ha de tenir, també, una incidència en la planificació.

El sistema universitari s’hauria de renovar, modernitzar, adaptar a la realitat social en que vivim, per tal que serveixi de catalitzador de la capitalització del coneixement, aprofitant les sinergies entre la potencialitat del territori (indústries turística, alimentària, de serveis) i el lideratge del coneixement que s’exerceix des de l’àmbit universitari.

2 thoughts on “Revàlida de la universitat

  miquelduran said:
  16 Juny 2014 a les 13:49

  OK, Glòria… ok… i què proposes perquè passi el que suggereixes? Quines mesures pràctiques posaries en marxa si poguéssis manar? Només te’n demano tres, i que siguin sostenibles i factibles, ep!

  Gràcies!

  Miquel

   gloriaprimaries said:
   17 Juny 2014 a les 21:55

   Gràcies Miquel pel teu comentari.
   La Universitat, penso que no està prou conectada amb la societat ni amb la Citutat. Proposo que hi hagi més sinèrgies entre la universitat i la ciutat, col.laborant en projectes comuns a tots nivells des de l’educatiu a l’econòmic passant pel cultural.
   Cal una conexió directe de la Univesitat amb el teixit associatiu i empresarial
   La clau és estar en permanent conexió amb la ciutat, la seva àrea urbana i per suposat amb tot el territori. Treballar conjuntament i de manera cohesionada per l’ocupació i l’ocupabiitat, per la cultura, per l’educació, per la promoció conjunta de la ciutat i la universitat, per tal d’economitzar recursos i ser molt més efectius.
   Una abraçada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s